Шорт-лист

Административный и жилой комплекс в Ковенском переулке

Business and residential complex on Kovensky lane

Шифр работы: AJR922

Категория: Профессиональный
Тип: Реализация
ФИО: Евгений Герасимов
Компания/ВУЗ: ООО "Евгений Герасимов и партнеры"

Описание (рус.)

Административный и жилой комплекс в Ковенском переулке

по адресу: Россия, Санкт-Петербург, Ковенский переулок, д. 5

Проектирование: 2007-2012
Строительство: 2011-2013

Заданием на проектирование предусматривалось создание Административно-жилого комплекса со встроенной автостоянкой высокого уровня комфорта и решением задачи современного внедрения многофункционального здания в сформированную плотную историческую среду центра города и приспособление исторического здания, расположенного на участке.
Общая площадь здания ориентировочно – 14000 кв.м.
Расчётное число жителей – 35 человек (площадь квартир – 1600 кв.м), расчетное число работающих – 430 чел.
Здание должно быть оборудовано паркингом максимальной вместимости для жилого здания (1,5 – 2 машино-места на квартиру) и офисного центра. Инженерное оборудование-тепло, водоснабжение, электроснабжение, связь – от городских сетей.
Участок проектирования площадью 3856,0 м2 расположен в историческом центре Санкт-Петербурга. Существующая сегодня застройка территории в целом относится ко второй половине 19 века и началу 20 века. Композиционную основу планировки территории составляет сетка взаимно перпендикулярных улиц. Фасады кварталов, в основном, представлены сплошными фронтами зданий, расположенными по красным линиям улиц, отсутствуют большие открытые пространства. В квартале проектирования (на соседнем участке) доминирует колокольня римско-католической церкви Норт-Дам де Франс (1908-1909 гг п.), являющаяся памятником архитектуры эпохи модерна, а также аттиковые композиции угловых домов. Участок проектирования экранирован плотной периметральной застройкой соседних участков. В глубине участка расположено историческое здание гаража автомобильной фирмы К.Л.Крюммеля – четырехярусная стоянка автомобилей. Заданием на проектирование и органами охраны памятников стояла задача приспособить этот памятник и включить в объемно-планировочное решение проектируемого здания. Анализ существующего окружения был решающим при формировании архитектурной концепции.
Расположение в историческом центре города, плотность застройки по периметру участка, фоновый характер застройки зданий по Ковенскому пер., наличие на соседнем участке уникального памятника архитектуры и его доминирование в окружающем квартале, присутствие на участке проектирования исторического здания гаража – исходные градостроительные данные для проектирования. Участок имеет неправильную форму, распространяется от красной линии внутрь квартала, примыкает вплотную к брандмауэрным стенам соседних жилых зданий. Особенностью расположения участка является приближенность его к пересечению Ковенского переулка и ул. Маяковского, с которого открывается вид на колокольню Римско-католической церкви Норт-Дам де Франс. Необходимое требование при проектировании нового здания - обеспечить оптимальный режим восприятия объекта культурного наследия – Римско-католического собора.
Перед авторами стояла сложная задача спроектировать современное здание, не имеющее прямых повторений, заимствований и цитат исторических стилей окружающей застройки, предложить современное их прочтение и разнообразить стилевую палитру городской среды.
Объект проектирования представляет собой административно-жилой комплекс, состоящий из жилого и офисного корпусов и реконструируемого здания бывшего гаража Крюммеля.
Пятиэтажный жилой корпус располагается по красной линии участка вдоль Ковенского переулка, продолжает общую фасадную линию застройки переулка, имеет «Г» - образную форму в плане. Жилые квартиры – двухсторонние, кухни и гостиные расположены со стороны Ковенского переулка, спальни ориентированы во внутренний двор и в сторону собора.
Офисная часть комплекса (7-ми этажная) проектируется в глубине участка, и представляет собой два параллельных корпуса с внутренним двором на уровне 2-го этажа и общим входным вестибюлем.
Таким образом, конфигурация плана и принцип нарастания объемов новой застройки участка от красной линии в глубину участка обеспечивает оптимальный режим восприятия объекта культурного наследия (церкви Нотр-Дам де Франс), расположенного на соседнем участке. При этом возникает входная зона (площадь), на которую раскрывается западный фасад церкви, что усиливает восприятие уникального объекта. Мощение площади, организация освещения, парадная лестница офисного корпуса, выполненная в натуральном камне - делают эту площадь привлекательной пешеходной зоной. В реконструируемом здании остается неизменной зальная структура интерьеров (железобетонный каркас исторического здания гаража). Благодаря принятому объемному решению здания, внутренние помещения офисного здания имеют разнообразные раскрытия: на Ковенский пер., на площадь перед собором, во внутренние дворы и панорамы города. В проектируемом комплексе на 1 этаже под офисной частью, а также в объеме 1-го этажа исторического здания, располагается автостоянка на 61 м/м.
Основным материалом для облицовки здания является натуральный камень – Юрский известняк- «Jura Beige».
Фасадное решение комплекса обусловлено градостроительной ситуацией. Наличие ярко выраженной архитектуры собора (деталей и материалов) определяет характер современных фасадов. Сохранение модульности и равномерности проемов стены в лицевом корпусе, отсутствие акцентов, фоновый характер, применение фактурной обработки натурального камня облицовки – таковы характеристики фасада жилого корпуса комплекса. Для сохранения смысловой связи с собором (бывшем храмом французского посольства в Санкт-Петербурге) - фасад оформлен декоративными вставками с использованием элементов французской геральдики.
Фасад офисного корпуса, расположенного в глубине участка, решен в современной стилистике, поверхность натурального камня – с ровной фактурой, оконные проемы имеют нерегулярную геометрию, что придает фасаду характер петербургских брандмауэров – характерных для градостроительной среды центра города. Отделка зданий решена в системе «вентилируемый фасад» с наружными плитами натурального камня.
Конструкция зданий – монолитный ж.б. каркас, несущие ж.б. стены, заполнения наружных стен керамическим кирпичом – применение местных экологических материалов – гранит, глина, песок, щебень.
В конструкции «вентилируемого» фасада применен минеральный утеплитель Rock wool – базальтовая вата из природного сырья.
Применены деревянные окна из дуба с 2-х камерными стеклопакетами с энергосберегающим мультифункциональным стеклом, сохраняющим тепло зимой и защищающим помещения от перегрева летом.
В отделке интерьеров вестибюля и лестничных клеток применены натуральный камень, керамика, дерево.

Description (eng.)

Business and residential complex on Kovensky lane

Address: Russia, St. Petersburg, Kovensky lane, 5

Projection: 2007-2012
Construction: 2011-2013

The main task set before the designers of this project was to create a comfortable modern business and residential area with an in-built parking lot as well as to incorporate this multi-functional complex into the existing dense architectural environment of the downtown. Also, the old historical building located on the site was to be made proper use of.
Total square of the building was to be approximately 14000 square meters.
Residential area of 1600 square meters was to be designed to provide shelter for approximately 35 residents; the business area’s capacity was to be as many as 430 workers.
The design of the building also had to envision as spacious a parking lot as possible in order to ensure enough parking places both for residents (at least 1,5 -2 car places for a flat) and visitors of the business centre.
Engineering communications such as central heating, running water, electricity, telephone were to be supplied from the city communications.
The site of the total square of 3856 square meters is situated in the historical centre of Saint-Petersburg. The existing architectural environment that dates back to the middle of the 19th century and the beginning the 20th century was originally composed as a network of streets crossing each other at right angle. The facades of the houses facing the red line streets form a continuous row with almost no intermissions in between the houses resulting in total lack of big open spaces suitable for construction. Next to the site in question there finds itself ‘Notre-Dame de France’, the Roman-Catholic chapel built back in 1908-1909, nowadays acknowledged as a historical monument representative of the unique architectural style universally known as ‘northern modern’. The chapel and the attic details of the corner buildings together form sort of an architectural dominant in the district nearby. The site itself is surrounded by the existing houses all around its perimeter.
The fate of the historical building, namely, the old four-storey garage that once belonged to C.L. Krümmel’s Automobile Company located closer to the centre of the site, as being among the biggest concerns expressed by the city council authorities had also to be considered in the design of the new complex.
The suggested architectural project as one of the best solutions to the tasks set has been fully approved by the Client.
The site’s location within the boundaries of the historical centre, the density of the existing architectural environment all along the site’s perimeter with the continuous line of facades facing Kovensky lane; the presence of the unique architectural monument on the adjacent site and its domineering influence over the nearby area as well as the presence of the old historical garage on the site itself – they all became the starting points for designing the project.
The site’s main outline being uneven stretches out from the site’s front line up to the brick walls of the neighboring houses. Its main advantage being its close location to the place where Kovensky lane and Mayakovskogo street cross each other, thus opening spectacular view on the ‘Notre Dame de France’, the chapel of the Roman-Catholic Cathedral. One of the unquestioned demands to the project was to present the unique historical building of the Roman-Catholic chapel to its best advantage.
The task set before the designers was not an easy one, namely, to devise a brand-new building of urban architecture with no stylistic repetitions, historical allusions or direct detail borrowing from the surrounding architectural environment, yet at the same time to suggest new interpretation to the existing environment in order to diversify the city’s architectural image.
The project includes a brand-new urban complex consisting of separate house and office blocks as well as of the developed building of Krümmel’s old garage.
The five-storey residential block stretches along the site’s front line extending the existing line of facades along Kovensky lane and, as can be seen on the plan, turns sharply inward at right angle.
The seven-storey office block is positioned a little off the main street, and looks like two parallel buildings with the commuting inner yard at the second-floor level and a mutual entrance hall.
Therefore, both the plan’s configuration and the application of the principle of subsequent volume unfolding as seen from the site’s front line continuing farther off in perspective not only ensure that the ‘Note Dame de France’ from the adjacent site is presented to its utmost advantage, but also provide necessary space for an open square looking onto the chapel’s western facade which helps to enhance the perception of this unique architectural jewel even further.
The square laid with bricks, the lighting, the main entrance staircase to the office area made of natural stone all add up to turning this place into an attractive pedestrian zone for tourists. The inner spacing of the old garage under development in terms of its concrete formwork has been kept intact. Due to the principle of subsequent volume unfolding applied in the design of the office blocks, inner spacing now allows to so orientate individual offices that they may overlook the nearby territory in different directions: Kovensky lane, the square in front of the chapel, inner yards and the city. The project also envisions a parking lot for 61 cars on the ground floor right under the office area in the new building and on the ground floor in the developed old historical edifice.
The flats are double-sided, with kitchens and living rooms overlooking Kovensky lane and bedrooms overlooking the inner yard and the chapel.
The main material used in the appearance and finish is natural stone, namely, Jurassic limestone ‘Jura Beige’.
The design of the complex’s facade was to a great extent influenced and bound by the already existing architectural surrounding, especially the chapel. Consequently, modular construction and appropriate proportions for the evenly-spaced constructive openings in the wall facing the street, absence of any accentuating details that would stand out, necessity of incorporating the new facade into the existing line of old facades and the application of natural stone for the exterior finish have become the main characteristics of the house block’s facade. In order to underline its relation to the chapel which used to belong to French Embassy in Saint-Petersburg, the facade is embellished with decorative inlays reminiscent of French heraldry.
The design of the office block’s facade, due to its location farther off the front line of the site, is of modern urban architecture with its even exterior wall finish of natural stone and irregular window openings resembling blind brick walls that are among the most characteristic architectural features of the city centre. The exterior finish as a whole has been designed as a trickle vent system with exterior plates of natural stone.
Energy saving issues have been set out as major priority while selecting proper engineering systems, construction types and equipment as well as technologies and materials.
The windows used are wooden oak triple-glazed windows with energy-saving multi-functional glass keeping the heat inside during cold winter months and protecting from overheating during warm summer months.
The facade’s ventilation system uses mineral heat insulation ‘Rockwool’, a basalt wool consisting of natural components.
The interior decoration of the entrance hall and the staircases also uses ecological materials such as natural stone, ceramics and wood.
The application of trickle vents helps to reduce energy consumption that would otherwise be required for ventilating the extensive inner space square.
Building construction includes monolithic reinforced concrete formwork with concrete load-bearing walls filled with bricks made of local ecological materials such as granite, clay, sand, crushed stone.
In terms of architectural construction the innovative approach applied in this design is seen as the enclosure of the historical edifice into the new building of modern urban architecture, thus enabling a sort of inter-communication of spaces in the inner spatial configuration of the two buildings.
In terms of building construction it is the fact that the new building has been incorporated into the existing old historical environment and that it encompasses the unevenly-shaped site through the means of beam-like elements of the reinforced concrete slabs in the rectangular building envelope.
The construction features that have been envisioned by the design with the high goal to help save up energy are as follows:
• heat recovery ventilation;
• provision of the historical building with additional layer of insulation without causing any damage to its authentic look;
• flat roofs with extra-insulation on top of the outer layer.

о проекте / контакты / реклама www.eurasian-prize.ru 2002-2017 ©