BERNHARD KARPF, Portfolio - Евразийская Премия
logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula
Bernhard Karpf

BERNHARD KARPF,

Associate Partner of Richard Meier & Partners, Member of the professional jury of the international competition Eurasia Prize 2018.

PORTFOLIO

Bernhard Karpf is an Associate Partner since 2001, having been with Richard Meier & Partners since 1988. As one of the firm’s principal design partners and highly valued member of the senior management, he currently leads the design efforts on the new Headquarters for Engel & Völkers in Hamburg, Germany and for new residential projects in Stuttgart, Germany, and Jesolo Lido, Italy. His international background and experience are substantial contributions to the firm’s global success.

Mr. Karpf was the Design Partner for the Burda Collection Museum in Baden-Baden Germany which opened to critical acclaim in October 2004 and the Coffee Plaza office complex in Hamburg, Germany. He has led the design- and management efforts on numerous completed projects such as the Leblon Offices in Rio de Janeiro; the Jesolo Lido Condominium and Hotel in Jesolo, Italy; 165 Charles Street Apartments in New York City; two Department Stores for Peek & Cloppenburg in Germany; the Arp Museum in Rolandseck, Germany; the Rickmers Headquarters and subsequently the Rickmers Residence, both in Hamburg, Germany, and the Euregio Basel Office Building in Switzerland. His most recent accomplishments include such iconic projects as the Surf Club Hotel and Condominiums in Surfside, Florida, and the Torre Cuarzo on Reforma in Mexico City, which won the 2015 Progressive Architecture Award.

Bernhard Karpf studied architecture and literature at the University Stuttgart, Germany, the ETH Zürich, Switzerland, and the Technical University Darmstadt, Germany, where he received his diploma. After being awarded a Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) fellowship in 1986 he continued his education in the Masters of Architecture/Urban Design Studio at Cornell University from 1986 to 1988. He is licensed as architect in New York and in Germany. As member of the American Institute of Architects he was elevated to the College of Fellows of the AIA in 2018.

Portfolio: Jesolo Lido Condominium, Jesolo, Italy

Jesolo Lido Condominium, Jesolo, Italy

The Jesolo Lido project was conceived as a landmark beachfront destination on the Adriatic coast of Italy intended to draw guests to its residential and hotel components.  The complex is comprised of Jesolo Lido Village, completed in 2007, a three-story residential building set inland at the scale of the adjacent residential fabric, and two buildings set on the ocean front: Jesolo Lido Condominium and Jesolo Lido Hotel.

The condominium and hotel have been oriented in order to maintain views of the sea from the depths of the site and from the village. The concept separates the areas into low density (ten stories on beach-front) and high density (low-rise to the rear of the site) presenting the opportunity to create different senses of “place” within the same area.  All three projects are tied together along a spine running from north to south acting as a viewing corridor and public access walkway to the beachfront.

Jesolo Lido Condominium is linked to the Village by a common architectural language and an open entrance plaza, creating a dialogue between the two projects. Two of the most important factors in the design of the Condominium were to create individual units with prominent East and West exposure and living room terraces with privacy and openness. Every unit was designed taking in consideration the public areas, the beach and natural light. The project is a composition of volumes and voids, with a brise-soleil system that runs continuously along the East and West elevations. At dawn and dusk light will filter through the voids between the residential modules providing for particularly animated light conditions.

RH2122-0031
RH2122-0084
RH2122-0047

Portfolio: Arp Museum, Remagen-Rolandseck, Germany

Arp Museum, Remagen-Rolandseck, Germany

The design of the Arp Museum represents the seamless integration of the building’s spectacular site with the museum’s mission to showcase the work of the Dadaist master Hans Arp and his circle. One of the unique features of the region in which the museum is located is the series of medieval castles that line a 35-mile stretch of the river Rhine. The Arp Museum, sited on a wooded escarpment overlooking the Rhine, responds and echoes the forms of these captivating relics.

The structure’s entry sequence does not begin in the museum proper, but rather at the base of the bank-side mountain, in the old village railway station, used since the 1960s as an exhibition space. The lowest level of the station functions as the main entrance to the new museum building, which is reached only gradually by a series of carefully modulated tunnels and shafts that burrow into and up through the mountain to the new building.

The first of these subterranean sequences begins from this lobby, which leads to a 40-meter-long tunnel—illuminated by two continuous bands of light—that extends below ground under the railway tracks to an exhibition pavilion that stands independent of the main museum building. The modest pavilion features polished concrete floors and a discreet slotted skylight; aside from providing ancillary temporary exhibition space, the pavilion also establishes a sense of expectation and uncertainty that is further reinforced by the next sequence, which materializes as another subterranean tunnel, this time 35 meters long and terminating at the bottom of a dramatic 40-meter-high shaft with access to two glass-enclosed elevators. These elevators ascend through the shaft to a conical tower structure above grade. Here the translucent tower walls illuminate the shaft and elevators, with added illumination and hints of views provided by transparent glass slots in the tower walls. At the tower’s apex the elevators open onto a 16-meter-long, glass-enclosed bridge which represents the final stage of the sequential promenade into the museum.

RH1710-35
RH1710-
RH1710-5

Portfolio: Leblon Offices, Rio de Janeiro, Brazil

Leblon Offices, Rio de Janeiro, Brazil

The Leblon Offices is a sustainable structure incorporating generous natural light, and a unique composition of concrete, glass, and innovative vertical gardens. The commercial office building in the Leblon neighborhood of Rio de Janeiro houses the new international headquarters for one of Brazil’s leading alternative investment and asset management firms. The structure consists primarily of private interior courtyards, open office spaces and a series of terraces that create a direct connection with the urban artery of Bartolomeu Mitre Avenue.

The building contains seven floors above ground for a total height of 25 meters with a leasable floor area of 6,500 s.m. A spacious lobby anchors the building to the streetscape, and three subterranean floors provide additional leasable space and private parking.

The office volume, with its refined, formal vocabulary, reflects the distinct orientation of the site while addressing issues of sustainability, maximum efficiency, and flexibility. The entire building is recessed from the urban frontage and shielded by a carefully composed set of louvers along the western elevation designed for both maximum sun shading and privacy. The design of the Leblon Offices does not contextualize itself with its material palette, but rather through its articulation and layering of the primary façade with a screen. This enables the building to recede from the city while maintaining a street front. It offers its inhabitants the desired privacy and protection from the sun while maintaining a visual connection to the street and the sense of transparency.

The eastern section of the building is spaced apart from its neighbors to create internal courtyards and provide natural lighting on two exposures for all office spaces. Generous vertical gardens tie these open-air atriums into the exposed concrete core of the building.

The entire project straddles between the refined precision of a white aluminum-and-glass free-plan office, and the roughness of concrete and the vegetation within the courtyards. The firm’s design role was to bring to life a vision for a successful, high-end office space with a project that aspires to become a significant architectural contribution to Rio de Janeiro, respecting Brazil’s rich architectural heritage while simultaneously challenging preconceived notions of indoor and outdoor spaces, and the relationship between the building and the city of Rio de Janeiro.

RH2446-0085
RH2446-0026