Institute at School of Planning and Architecture - Евразийская Премия
logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Institute at School of Planning and Architecture

The School of Planning and Architecture, Vijayawada, attempts to make the campus an institutional centre in the city of Vijayawada. The institutional building is a platform for debate, exchange and dissemination and becomes a deep gateway and an interface to the entire campus.

 

The intent was to create social spaces that are embedded within its cultural context along with an environmentally sensitive response to create a school which fosters creative learning and living as a community.

 

The Institute draws on the austere ideologies from Brutalism as a form of expression as a response to the extreme climate, and positions it contextually in Vijayawada. The design demonstrates a scale akin to a public building on the outside and the inside explores the didactic nature of space by creating a humane scale apt for an engaged student community.  The large volume is punctured by voids, creating a rhythmic play of light and shadows which allows the building to respire; thus yielding spatial patterns that perform as a scaling device. The design focuses on the diversity of individuals and the vastness of a community and creates Interdependent programs that offer a multitude of interactive spaces that would be beneficial for a community experience.Our ideas stems from an interest in developing inter relationships in which students would participate in a non-hierarchical nature of exchange.

 

The relationships between three sections -The Parasol, Concourse and the Platform have been structured into a three dimensional constellation that is informed by movement and varying levels of privacy of diverse programs.

PARASOL- The top most section of the building houses the morning programs of the learning curriculum such as classrooms and studios. It also acts as a volumetric parasol roof for the lower floors creating a shaded environment below.

CONCOURSE – The middle section of the building is a ‘Stilted Platform’ that allows for student activity. This zone is a reminder of the traditional courtyard that anchors common public and community programs. It behaves as a concourse to the entire building as it filters and mediates the movement of people. Smaller courtyards work as three dimensional light wells which offer visual connectivity through the layers above and below. This ‘Universal zone’ is occupied by faculty, students, administrators and visitors enabling non programmed exchange.

The PLATFORM-The bottom most section becomes a heavy base to a floating canopy. The base houses the afternoon programs of the learning curriculum such as workshops and Laboratories and is cladded with local Tandur stone which increases the ‘Time Lag’ for solar- heat gain. This solid platform is punctuated with voids that allow for hot air to dissipate.

The materials are stripped to their raw form, with the fair-faced concrete, local tandur stone, Corten Steel and fly ash bricks ascribing a natural character to the building.

Passive energy systems are incorporated into the design via courtyards that funnel winds through the building and enable cross-ventilation, thus regulating the diurnal temperatures; the volumetric parasol that provides thermal comfort below and measures to reduce active solar heat gain such as utilizing North lights while blocking harsh solar radiation from the South.

The building intends to create an interactive community learning environment nestled within its cultural context with a keen focus on environmental sensitivity.

AWARDEE

AUTHORS

Shantanu Poredi, Manisha Agarwal

BURO / STUDIO

MO-OF | Mobile Offices

OBJECT LOCATION

Vijayawada, India

Категория:

PROFESSIONAL COMPETITION, PUBLIC BUILDINGS, Season 2019/20, Победители